Szlachetna cataplana



____________________________________________

w7DNI ALGARVE            
  
 
Cataplana, niby nic takiego, ot miedziany kociołek. Przygotowane w nim potrawy, niby nic takiego, ot duszone razem warzywa, ryby, owoce morze i odrobina świeżej kolendry. Cataplana, niby nic takiego, a jednak ... uczta.

Owalny kociołek, zwany “cataplana” [wym. kataplana], stanowi typowo portugalski sprzęt kuchenny. Używany jest od wieków, więc niektórzy zwać go chcą “pierwszym szybkowarem świata zachodniego”. Dawniej gotowano w nim jedynie w Algarve, dziś stosuje się go w całej Portugalii. Dawniej wykonywano go z miedzi, dziś - przełamując tradycję - robi się go także z tańszych i mniej uciążliwych w czyszczeniu metali.

Jedna głęboka patelnia nakrywa drugą, identyczną w formie i rozmiarach, głęboką patelnię, i obie połączone są ze sobą za pomocą zawiasów. Dzięki temu prostemu systemowi wrzucone do owego kociołka produkty gotują się na dwa sposoby: częściowo na ogniu, częściowo na parze.

Cataplanę stawia się na stole zamkniętą. Tak - ulokowany w centrum, pomiędzy talerzami - zaczyna swe królowanie ten majestatyczny, kulisty i szlachetny garnek z miedzi. Po chwili - niezwykle ostrożnie, bo parzą metalowe zawiasy - otwiera się go przed nosami biesiadników. Bucha para, niosą się apetyczne zapachy. Po nich przychodzi czas na rewię smaków najprawdziwszych. Cataplana, niby nic takiego, a jednak... uczta. 




Miedziana cataplana na stoliku restauracji w Faro


02.10.2015

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz