Regionalny winiak w Odeceixe



____________________________________________

w7DNI ALGARVE            


W Odeceixe życie zdawało się toczyć się wokół remizy strażackiej. “Przy remizie musicie skręcić”, wyjaśniali nam mieszkańcy wioski, gdy pytaliśmy o drogę. Od remizy droga wiodła w górę, młyn stał ze sto metrów od remizy, i obok niej był kościół. Na placu przy remizie znajdowała się też restauracja, do której postanowiliśmy zaglądnąć wieczorem.

Obszerny lokal pełen był gości. Wśród klientów figurowali Portugalczycy i zagraniczny turyści różnych narodowości, przyjęliśmy więc za prawdopodobne, iż z końcem wakacyjnego sezonu była to najbardziej oblegana restauracja okolicy. Zachwycaliśmy się poleconymi przez kelnera i wdzięczącymi się właśnie na naszych talerzach pieczonymi doradami - rybami wielkimi i grubymi. Po posiłku uraczyliśmy się dwoma kieliszkami lokalnej brandy - “aguardente de medronho”, pierwszy pijąc “na trawienie”, drugi za zdrowie.

Potem, zupełnie ciemną ulicą, w ciszy zakłócanej jedynie głosem cykad, wróciliśmy do hoteliku, który stał za zakrętem przy strażackiej remizie.


____________________________________________
“Aguardente de medronho”: winiak produkowany z owoców chróściny. “Medronho” szczególnie popularne jest w Algarve.
____________________________________________




W Odeceixe. Wiatrak na niewyskomi wzgórzu.Wiatrak jest niski, przysadzisty, wyposażony w ogromne skrzydła. Dach ma czarny, pomalowany jest na biało z niebieską partią przyziemie i niebieską obwolutą wokół drzwi. W dole, u stóp wzgórza stoją niewilekie domy o pobielonych fasadach.

Przy wiatraku w Odeceixe

Fragment fasady jednego z domków w Odeceixe. Ściana pomalowana jest na biało. Drzwi i okna obwiedzone są niebieską linią. Niewielki obrazek z płytek ceramicznych malowanych w błękitach z przedstawieniem św. Antoniego Padewskiego dekoruje ścianę.

Odeceixe. Fasada domu dekorowana azulejos


07.10.2015

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz